Componenten aansluiten voor duurzame energietechniek

Code Geldig vanaf
C0093 01-08-2022

Het scholingstraject gaat over het bijbrengen van elektrotechnische kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het aansluiten van componenten voor duurzame energietechniek zoals zonnepanelen, laadpalen, thuisbatterijen, warmtepompen en infraroodverwarming.

Zij-instromers en werkzoekenden die geïnteresseerd zijn in de techniek.

Nederland werkt hard aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en schakelt over op duurzame energie. De energietransitie biedt nieuwe kansen en uitdagingen voor iedereen die werkt binnen het vakgebied elektrotechniek. Voor het goed verlopen van de energietransitie is veel extra technisch personeel nodig. Elektrotechnische aansluiting voor zonnestroominstallaties, de aansluitingen voor laadpunten voor elektrisch vervoer en aansluitingen voor een thuisbatterij vragen om elektrotechnisch vakmanschap. Met dit mbo-certificaat wordt het mogelijk om op te leiden voor basistaken met perspectief tot doorontwikkeling voor een beroepsdiploma. De installatiebranche telt 150.000 werknemers en het tekort loopt de komende jaren op naar 40.000 vakmensen. Aanvullende routes naar vakmanschap zijn nodig naast schoolverlaters die via de BBL en BOL worden opgeleid.

Met dit mbo-certificaat is de beroepsbeoefenaar in staat om de elektrotechnische componenten aan te sluiten. Daarbij gaat het om werkzaamheden als het installeren, bekabelen en aansluiten van elektrotechnische componenten tot in de meterkast zoals zonnestroominstallaties, hybride-warmtepomp, warmtepompboiler, infraroodverwarming, laadpunten voor elektrisch vervoer of thuisbatterij). Door te focussen op deze primaire elektrotechnische taken en processen bereiken we dat de medewerker de juiste kennis en vaardigheden bezit om werkzaamheden veilig en verantwoord uit te voeren maar niet belast is met een langdurig opleidingstraject.

Er is (nog) geen leermiddel beschikbaar in de leermiddelen catalogus. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.

Kerntaken en Werkprocessen
Complexiteit
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Vakkennis en vaardigheden
Voorbereiden van elektrotechnische installatiewerkzaamheden
Controleren en monteren van componenten in elektrotechnische installaties en systemen
Aanleggen van bekabeling voor elektrotechnische installaties en systemen
Afronden van de elektrotechnische installatiewerkzaamheden
Samengesteld uit kwalificatie
Crebo Kwalificatie Dossier Niveau Diplomeren tot
25737 Monteur elektrotechnische installaties Elektrotechnische installaties (Gewijzigd 2022) 2 -