Voedselveiligheid in de productieketen - basis

Code Geldig vanaf
C0050 01-08-2020

Het scholingstraject gaat over (het belang van) voedselveilig produceren in een bedrijf. Dit houdt in dat certificaathouders voldoende basiskennis hebben van voedselveiligheid in het productieproces. In hun handelingen en werkzaamheden laten certificaathouders duidelijk zien dat zij op de hoogte zijn van de aspecten van voedselveiligheid. Zij voeren eenvoudige controles uit, signaleren afwijkingen, en communiceren er over met collega’s en leidinggevende. Ook hebben zij een oog voor onveilige situaties in de fabriek, persoonlijke hygiëne, gebruik van schone gereedschappen, op de juiste manier. Het scholingstraject gaat heel nadrukkelijk niet om de productie zelf/het maken van het product.

Dit beroepsgerichte onderdeel van de kwalificatie ‘medewerker voeding en technologie’ is bedoeld voor zij-instromers van 23+ uit de productie-/procesindustrie, die nog geen enkele opleiding in de voeding hebben gevolgd. Ook voor ongediplomeerde medewerkers die al werkzaam zijn in de voedingsindustrie is dit certificaat interessant, omdat zij hiermee duurzamer inzetbaar worden en behouden blijven voor de sector.

Voedingsmiddelenbedrijven hebben dringend behoefte aan medewerkers met basiskennis inzake voedselveilig handelen. De gevaren bij niet voedselveilig werken zijn legio. Klanten mogen op geen enkele manier ziek worden of letsel oplopen door gebruik van voedingsmiddelen. Geen enkele werkgever wil graag voluit in de pers met een onveilig product vanwege productiefouten. Er kunnen vreemde bestanddelen in producten terecht komen, of microbiologische afwijkingen voorkomen. Ook stellen afnemers hoge eisen aan de productie. De behoefte wordt dan ook landelijk onderschreven door bedrijven in de voedingsindustrie en staat hoog op de Human Capital agenda van FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie). Door het beroepsgerichte onderdeel van de kwalificatie ‘medewerker voeding en technologie’ in te zetten voor scholing van medewerkers, kunnen werkgevers op redelijk korte termijn gebruik maken van aantoonbaar gekwalificeerde productiemedewerkers op het gebied van voedselveiligheid.

Het scholingstraject rust medewerkers toe voor het werken in de verschillende branches binnen de voedingsindustrie. De certificaathouder leert hygiënisch en voedselveilig te produceren om daarmee een bijdrage te leveren aan optimale kwaliteit van het af te leveren product. Voor de certificaathouder heeft dit traject als voordeel dat hij volgens de normen van voedselveiligheid kan produceren. Met dit certificaat wordt bereikt dat de medewerker een dusdanig begrip heeft van voedselveiligheid dat onveilige situaties bij de mogelijke consument (zoveel mogelijk) voorkomen worden. Belangrijk is ook dat de certificaathouder in staat is om effectief te communiceren en feedback te geven in zijn/haar directe omgeving zodat er geen onnodige verliezen worden geleden.

Er is (nog) geen leermiddel beschikbaar in de leermiddelen catalogus. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.

Kerntaken en Werkprocessen
Complexiteit
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Vakkennis en vaardigheden
Draagt zorg voor de kwaliteit van het voedsel
Draagt zorg voor de voedselveiligheid
Draagt zorg voor interne en externe informatie-uitwisseling
Samengesteld uit kwalificatie
Crebo Kwalificatie Dossier Niveau Diplomeren tot
25460 Medewerker voeding en technologie Voeding 2 -