Voedselveiligheid in de productieketen - verdieping
Code | Geldig vanaf |
---|---|
C0051 | 01-08-2020 |
Het certificaat is er op gericht deelnemers vakinhoudelijk te laten meedraaien op het niveau van de vakbekwaam medewerker voeding en technologie; daar waar het gaat om voedselveiligheid en kwaliteit. De certificaathouder draagt bij aan optimale omstandigheden. Bij geconstateerde afwijkingen in kwaliteit, (voedsel)veiligheid en/of hygiëne past de certificaathouder de werkzaamheden aan, volgens protocol, en zorgt voor goede afstemming en communicatie met alle betrokkenen. Hij signaleert afwijkingen en weet hoe te handelen.
Het scholingstraject kan ingezet worden voor werkenden binnen de procesindustrie die de overstap maken naar de levensmiddelensector. Ook is het traject geschikt voor mensen opgeleid op niveau 2 die reeds werkzaam zijn in de voedingsindustrie. Door middel van dit scholingstraject kunnen zij een stap verder zetten en aangehaakt blijven bij de technologische ontwikkelingen in de sector. Affiniteit met techniek en voedingstechnologie is van belang.
Er is een groot tekort ontstaan aan gekwalificeerde medewerkers binnen de levensmiddelenindustrie. Het onderwijs kan op dit moment niet voldoen aan de vraag naar voldoende opgeleid personeel. Levensmiddelenbedrijven moeten blijven draaien. De levensmiddelenindustrie wil zijn innovatiekracht behouden en streeft naar een goede aansluiting tussen onderwijsprogramma’s en de behoefte van het bedrijfsleven. Vanuit de Human Capital Agenda Food is met de laatste jaren op zoek naar het flexibeler maken van het onderwijs om daarmee meer mensen te binden aan de sector. Door verdergaande robotisering & automatisering is er onder andere personeel nodig dat functioneert op niveau 3.
De voedingsindustrie vraagt om medewerkers die zelfstandig kunnen werken in het voedselproductieproces, waarbij in het kader van de kwaliteit en voedselveiligheid van het levensmiddelen gewerkt moet worden binnen strikte beheersplannen. Hiervoor heeft de medewerkers de gewenste kennis, vaardigheid en gedrag nodig die passen bij de processen die in de specifieke sector plaatsvinden. In dit scholingstraject komen de volgende specifieke taken aan de orde: - Constateren en duiden van afwijkingen in het kader van voedselveiligheid en kwaliteit - Escaleren zodra over de kritische norm wordt gegaan (strikte beheersplannen) - Zo nodig in overleg bijstellen van procesvariabelen
Er is (nog) geen leermiddel beschikbaar in de leermiddelen catalogus. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.
Crebo | Kwalificatie | Dossier | Niveau | Diplomeren tot |
---|---|---|---|---|
25461 | Vakbekwaam medewerker voeding en technologie | Voeding | 3 | - |