Voeding & hospitality in zorg en welzijn

Code SBU Aard van keuzedeel Geldig vanaf Inschrijven tot Certificaten Beroepsvereisten
K1137 240 Verbredend, Verdiepend 29-10-2019 - Ja Nee

De beginnend beroepsbeoefenaar leert via dit keuzedeel voedingswensen en -gewoonten van zorgvragers te inventariseren, hen te informeren en adviseren op het gebied van voeding, maaltijden en dranken en hen gastvrij te serveren. De beginnend beroepsbeoefenaar heeft kennis van (gezonde) voeding en de relatie hiervan met het herstel en welzijn van de zorgvrager. Hij heeft basiskennis van ziektebeelden en de hierbij passende voeding. Hij bespreekt met de zorgvrager zijn achtergronden en voedingswensen en houdt hier rekening mee. Hij serveert maaltijden en dranken en biedt volgens afspraak ondersteuning bij het nuttigen van de maaltijd en bij het drinken. De beginnend beroepsbeoefenaar is gastvrij. Hij signaleert, rapporteert en houdt patiëntgegevens bij met betrekking tot eten en drinken. * Waar in dit keuzedeel 'hij' of 'hem' staat, kan ook 'zij' of 'haar' gelezen worden.

Toon eerdere overlapchecks Verberg eerdere overlapchecks
Geen overlap
Ondoelmatige overlap
Code Titel Resultaat
Doe de overlapcheck voor dit keuzedeel

Er is geen kwalificatie gevonden.

Er is sprake van ondoelmatige overlap.
Is er overlap?
Overlappende werkprocessen
Niveau complexiteit
Niveau verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Overlap vakkennis en vaardigheden
Niveau vakkennis en vaardigheden
Omvang vakkennis en vaardigheden
Er bestaat al een door de minister vastgestelde koppeling tussen deze kwalificatie en dit keuzedeel.
Dit keuzedeel is ontwikkeld voor deze kwalificatie. Er kan daarom geen sprake zijn van ondoelmatige overlap.
Er is geen overlap informatie gevonden.

Vul onderstaande gegevens in om een check uit te laten voeren door de Toetsingskamer.

Uw aanvraag is succesvol verwerkt. U ontvangt bericht als de check gereed is. Het aantal aanvragen voor een overlapcheck is onverwacht fors toegenomen. Het is niet uitgesloten dat dit tot vertraging zal leiden bij het verwerken van de aanvragen. De Toetsingskamer SBB stelt alles in het werk om aanvragen zo snel mogelijk te verwerken.

Er is een fout opgetreden bij het versturen van uw verzoek naar de beheerder, probeer het later nog een keer.

Hierbij een overzicht van geregistreerde beschikbare leermiddelen voor dit product van de kwalificatiestructuur. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.

Extra informatie met betrekking tot het mbo-certificaat

Binnen de sector zorg en welzijn wordt voeding – naast bijvoorbeeld medicatie – steeds meer een onderdeel van de behandeling/het behandelplan. Het belang van voeding en de invloed die voeding heeft op het welzijn en herstel van mensen wordt steeds meer erkend. Dit zorgt voor een toenemende behoefte aan verbreding van kennis over voeding en hospitality voor werkenden binnen een zorgomgeving. Na afronding van dit keuzedeel zijn (zittende) medewerkers die werkzaam zijn als helpende zorg en welzijn, medewerker facilitaire dienstverlening (niveau 2) of als verzorgende IG breder inzetbaar om zorgvragers te informeren en adviseren op het gebied van voeding.

Kerntaken en Werkprocessen
Complexiteit
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Vakkennis en vaardigheden
Inventariseert voedingswensen en -gewoonten van de zorgvrager
Informeert en adviseert de zorgvrager met betrekking tot voeding
Maakt maaltijden en dranken gereed voor de zorgvrager
Serveert maaltijden en dranken aan de zorgvrager
Gekoppelde kwalificaties
Crebo Kwalificatie Dossier Niveau Inschrijven tot
25491 Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Verzorgende IG 3 -
25491 Gehandicaptenzorg (GHZ) Verzorgende IG 3 -
25498 Helpende Zorg en Welzijn Dienstverlening 2 -
25960 Helpende Zorg en Welzijn Dienstverlening 2 -
25491 Kraamzorg (KZ) Verzorgende IG 3 -
25959 Medewerker facilitaire dienstverlening Dienstverlening 2 -
25499 Medewerker facilitaire dienstverlening Dienstverlening 2 -
25491 Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) Verzorgende IG 3 -
25656 Verzorgende-IG Verzorgende-IG 3 -