Voeding & hospitality in zorg en welzijn
Code | SBU | Aard van keuzedeel | Geldig vanaf | Inschrijven tot | Certificaten | Beroepsvereisten |
---|---|---|---|---|---|---|
K1137 | 240 | Verbredend, Verdiepend | 29-10-2019 | - | Ja | Nee |
De beginnend beroepsbeoefenaar leert via dit keuzedeel voedingswensen en -gewoonten van zorgvragers te inventariseren, hen te informeren en adviseren op het gebied van voeding, maaltijden en dranken en hen gastvrij te serveren. De beginnend beroepsbeoefenaar heeft kennis van (gezonde) voeding en de relatie hiervan met het herstel en welzijn van de zorgvrager. Hij heeft basiskennis van ziektebeelden en de hierbij passende voeding. Hij bespreekt met de zorgvrager zijn achtergronden en voedingswensen en houdt hier rekening mee. Hij serveert maaltijden en dranken en biedt volgens afspraak ondersteuning bij het nuttigen van de maaltijd en bij het drinken. De beginnend beroepsbeoefenaar is gastvrij. Hij signaleert, rapporteert en houdt patiëntgegevens bij met betrekking tot eten en drinken. * Waar in dit keuzedeel 'hij' of 'hem' staat, kan ook 'zij' of 'haar' gelezen worden.
SBB
Code | Titel | Resultaat |
---|
Hierbij een overzicht van geregistreerde beschikbare leermiddelen voor dit product van de kwalificatiestructuur. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.
Extra informatie met betrekking tot het mbo-certificaat
Binnen de sector zorg en welzijn wordt voeding – naast bijvoorbeeld medicatie – steeds meer een onderdeel van de behandeling/het behandelplan. Het belang van voeding en de invloed die voeding heeft op het welzijn en herstel van mensen wordt steeds meer erkend. Dit zorgt voor een toenemende behoefte aan verbreding van kennis over voeding en hospitality voor werkenden binnen een zorgomgeving. Na afronding van dit keuzedeel zijn (zittende) medewerkers die werkzaam zijn als helpende zorg en welzijn, medewerker facilitaire dienstverlening (niveau 2) of als verzorgende IG breder inzetbaar om zorgvragers te informeren en adviseren op het gebied van voeding.
Crebo | Kwalificatie | Dossier | Niveau | Inschrijven tot |
---|---|---|---|---|
25491 | Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) | Verzorgende IG | 3 | - |
25491 | Gehandicaptenzorg (GHZ) | Verzorgende IG | 3 | - |
25498 | Helpende Zorg en Welzijn | Dienstverlening | 2 | - |
25960 | Helpende Zorg en Welzijn | Dienstverlening | 2 | - |
25491 | Kraamzorg (KZ) | Verzorgende IG | 3 | - |
25959 | Medewerker facilitaire dienstverlening | Dienstverlening | 2 | - |
25499 | Medewerker facilitaire dienstverlening | Dienstverlening | 2 | - |
25491 | Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) | Verzorgende IG | 3 | - |
25656 | Verzorgende-IG | Verzorgende-IG | 3 | - |