Barista basis
Code | SBU | Aard van keuzedeel | Geldig vanaf | Geldig tot | Certificaten | Beroepsvereisten |
---|---|---|---|---|---|---|
K1224 | 240 | Verdiepend | 22-05-2021 | - | Ja | Nee |
Het keuzedeel geeft kennis van koffie en vaardigheid in koffiebereiding. De beginnend beroepsbeoefenaar leert het proces van koffieboon tot koffie en over de meest gangbare koffiesoorten. Hij leert over de herkomst, het branden van de koffiebonen en de diverse zet- en bereidingstechnieken toe te passen. Hij leert de smaak van koffie te beschrijven en hierover te adviseren. Ook leert de beginnend beroepsbeoefenaar een professioneel espresso-apparaat te gebruiken.
Dit keuzedeel is bedoeld voor werknemers die nu in de horeca werken maar niet (voldoende) geschoold zijn om koffie(specialiteiten) te bereiden en werkzoekenden in de horeca- en cateringbranche die de expertise op het gebied van koffie(specialiteiten) missen.
Als gevolg van de sterke ontwikkeling in de koffiemarkt, zoals de snelle groei van stedelijke koffieconcepten, het uitdijen van het assortiment met allerlei koffiespecialiteiten, de wijze waarop koffie wordt geconsumeerd en de door consumenten verwachte kwaliteit van de koffie hebben werkgevers in de horeca- en cateringbranche waar koffie wordt geserveerd te maken met een tekort aan geschoolde barista’s. Dit resulteert in een scholingsbehoefte op het gebied van adviseren over en bereiden van koffie(specialiteiten). Deze scholingsbehoefte wordt onderschreven door de grote hoeveelheid vacatures voor barista’s op landelijke vacaturesites bij bekende bedrijven en door de bereidheid van bedrijven om in samenwerking met SVO een opleidingstraject aan te bieden. Daarnaast is het bedrijfsleven bereid om bpv-plaatsen aan te bieden en/of de integrale kostprijs van de trajecten te bekostigen. Veel beschikbare barista cursussen zijn gelinkt aan een koffiebranderij. Door aan het keuzedeel Barista basis een onafhankelijk certificaat te verbinden wordt civiele waarde gecreëerd. Door het keuzedeel Barista basis in te zetten voor (bij)scholing van werkenden en werkzoekenden in de horeca-en cateringbranche kan aan deze scholingsbehoefte worden voldaan.
Na het volgen van dit keuzedeel zijn werkenden en werkzoekenden inzetbaar op het adviseren over en bereiden van koffie(specialiteiten) in bedrijven waar koffie wordt geserveerd in de horeca- en cateringbranche.
SVO vakopleiding Food & Single estate coffee
Code | Titel | Resultaat |
---|
Er is (nog) geen leermiddel beschikbaar in de leermiddelen catalogus. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.
Crebo | Kwalificatie | Dossier | Niveau | |
---|---|---|---|---|
25176 | 1e Medewerker fastservice | Fastservice | 3 | - |
25168 | Gastheer/-vrouw | Bediening | 2 | - |
25169 | Gastronoom/sommelier | Bediening | 4 | - |
25180 | Kok | Keuken | 2 | - |
25170 | Leidinggevende bediening | Bediening | 4 | - |
25177 | Manager/bedrijfsleider fastservice | Fastservice | 4 | - |
25178 | Medewerker fastservice | Fastservice | 2 | - |
25171 | Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw | Bediening | 3 | - |