Barista basis

Code SBU Aard van keuzedeel Geldig vanaf Inschrijven tot Certificaten Beroepsvereisten
K1224 240 Verdiepend 22-05-2021 - Ja Nee

Het keuzedeel geeft kennis van koffie en vaardigheid in koffiebereiding. De beginnend beroepsbeoefenaar leert het proces van koffieboon tot koffie en over de meest gangbare koffiesoorten. Hij leert over de herkomst, het branden van de koffiebonen en de diverse zet- en bereidingstechnieken toe te passen. Hij leert de smaak van koffie te beschrijven en hierover te adviseren. Ook leert de beginnend beroepsbeoefenaar een professioneel espresso-apparaat te gebruiken.

SVO vakopleiding Food & Single estate coffee

Toon eerdere overlapchecks Verberg eerdere overlapchecks
Geen overlap
Ondoelmatige overlap
Code Titel Resultaat
Doe de overlapcheck voor dit keuzedeel

Er is geen kwalificatie gevonden.

Er is sprake van ondoelmatige overlap.
Is er overlap?
Overlappende werkprocessen
Niveau complexiteit
Niveau verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Overlap vakkennis en vaardigheden
Niveau vakkennis en vaardigheden
Omvang vakkennis en vaardigheden
Er bestaat al een door de minister vastgestelde koppeling tussen deze kwalificatie en dit keuzedeel.
Er is geen overlap informatie gevonden.

Vul onderstaande gegevens in om een check uit te laten voeren door de Toetsingskamer.

Uw aanvraag is succesvol verwerkt. U ontvangt bericht als de check gereed is. Het aantal aanvragen voor een overlapcheck is onverwacht fors toegenomen. Het is niet uitgesloten dat dit tot vertraging zal leiden bij het verwerken van de aanvragen. De Toetsingskamer SBB stelt alles in het werk om aanvragen zo snel mogelijk te verwerken.

Er is een fout opgetreden bij het versturen van uw verzoek naar de beheerder, probeer het later nog een keer.

Er is (nog) geen leermiddel beschikbaar in de leermiddelen catalogus. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.

Extra informatie met betrekking tot het mbo-certificaat

Dit keuzedeel is bedoeld voor werknemers die nu in de horeca werken maar niet (voldoende) geschoold zijn om koffie(specialiteiten) te bereiden en werkzoekenden in de horeca- en cateringbranche die de expertise op het gebied van koffie(specialiteiten) missen.

Als gevolg van de sterke ontwikkeling in de koffiemarkt, zoals de snelle groei van stedelijke koffieconcepten, het uitdijen van het assortiment met allerlei koffiespecialiteiten, de wijze waarop koffie wordt geconsumeerd en de door consumenten verwachte kwaliteit van de koffie hebben werkgevers in de horeca- en cateringbranche waar koffie wordt geserveerd te maken met een tekort aan geschoolde barista’s. Dit resulteert in een scholingsbehoefte op het gebied van adviseren over en bereiden van koffie(specialiteiten). Deze scholingsbehoefte wordt onderschreven door de grote hoeveelheid vacatures voor barista’s op landelijke vacaturesites bij bekende bedrijven en door de bereidheid van bedrijven om in samenwerking met SVO een opleidingstraject aan te bieden. Daarnaast is het bedrijfsleven bereid om bpv-plaatsen aan te bieden en/of de integrale kostprijs van de trajecten te bekostigen. Veel beschikbare barista cursussen zijn gelinkt aan een koffiebranderij. Door aan het keuzedeel Barista basis een onafhankelijk certificaat te verbinden wordt civiele waarde gecreëerd. Door het keuzedeel Barista basis in te zetten voor (bij)scholing van werkenden en werkzoekenden in de horeca-en cateringbranche kan aan deze scholingsbehoefte worden voldaan.

Na het volgen van dit keuzedeel zijn werkenden en werkzoekenden inzetbaar op het adviseren over en bereiden van koffie(specialiteiten) in bedrijven waar koffie wordt geserveerd in de horeca- en cateringbranche.

Kerntaken en Werkprocessen
Complexiteit
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Vakkennis en vaardigheden
Beoordeelt de koffie
Neemt de bestelling op en informeert/adviseert over koffie
Bereidt de koffie
Ontwikkeld voor kwalificatie(s)
Crebo Kwalificatie Dossier Niveau
25176 1e Medewerker fastservice Fastservice 3 -
25168 Gastheer/-vrouw Bediening 2 -
25169 Gastronoom/sommelier Bediening 4 -
25180 Kok Keuken 2 -
25170 Leidinggevende bediening Bediening 4 -
25177 Manager/bedrijfsleider fastservice Fastservice 4 -
25178 Medewerker fastservice Fastservice 2 -
25171 Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Bediening 3 -