Industriële robotica

Code SBU Aard van keuzedeel Geldig vanaf Inschrijven tot Certificaten Beroepsvereisten
K0989 240 Doorstroom, Verbredend 01-07-2018 - Ja Nee

De beginnend beroepsbeoefenaar maakt kennis met de mogelijkheden, beperkingen en de beveiliging van industriële roboticasystemen. Hij krijgt inzicht in hoe een robot functioneert, hoe deze is opgebouwd en deze communiceert met de buitenwereld. Hij kan onderhoud plegen, eenvoudige storingen opzoeken, deze verhelpen en kleine aanpassingen plegen om het productieproces te optimaliseren.

Toon eerdere overlapchecks Verberg eerdere overlapchecks
Geen overlap
Ondoelmatige overlap
Code Titel Resultaat
Doe de overlapcheck voor dit keuzedeel

Er is geen kwalificatie gevonden.

Er is sprake van ondoelmatige overlap.
Is er overlap?
Overlappende werkprocessen
Niveau complexiteit
Niveau verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Overlap vakkennis en vaardigheden
Niveau vakkennis en vaardigheden
Omvang vakkennis en vaardigheden
Er bestaat al een door de minister vastgestelde koppeling tussen deze kwalificatie en dit keuzedeel.
Dit keuzedeel is ontwikkeld voor deze kwalificatie. Er kan daarom geen sprake zijn van ondoelmatige overlap.
Er is geen overlap informatie gevonden.

Vul onderstaande gegevens in om een check uit te laten voeren door de Toetsingskamer.

Uw aanvraag is succesvol verwerkt. U ontvangt bericht als de check gereed is. Het aantal aanvragen voor een overlapcheck is onverwacht fors toegenomen. Het is niet uitgesloten dat dit tot vertraging zal leiden bij het verwerken van de aanvragen. De Toetsingskamer SBB stelt alles in het werk om aanvragen zo snel mogelijk te verwerken.

Er is een fout opgetreden bij het versturen van uw verzoek naar de beheerder, probeer het later nog een keer.

Hierbij een overzicht van geregistreerde beschikbare leermiddelen voor dit product van de kwalificatiestructuur. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.

STATUS: Leverbaar
Ben je werkzaam in de maakindustrie? En wil je nieuwe stappen zetten in industriële automatisering en robotica? Volg dan de cursus Industriële Robotica en haal je mbo-certificaat. Daarmee heb jij straks actuele basiskennis over roboticasystemen en kun je onderhoud uitvoeren, wijzigingen in…

Extra informatie met betrekking tot het mbo-certificaat

De Nederlandse industrie bevindt zich middenin een transitie naar Smart Industry, waarbij steeds vaker industriële robots worden ingezet in het productieproces. Robotisering biedt kansen voor economische groei en productiviteitsverhoging, mits het kennisniveau binnen organisaties die met robotica werken op peil is. De toenemende robotisering zorgt voor een vraag naar personeel dat gericht opgeleid wordt: personeel dat in staat is om machines (door) te ontwikkelen, besturen, programmeren en te bedienen. Dit is het belangrijkste knelpunt van de technologische industrie op het gebied van robotisering. Veel bedrijven in de technologische industrie beschikken inmiddels over robotapparatuur, maar niet over adequaat opgeleide robotprogrammeurs en -operators. Dit is wel noodzakelijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de apparatuur die aanwezig is in de bedrijven. Voldoende en vakbekwame technici op alle niveaus en allerlei terreinen zijn essentieel voor Nederland om een toppositie in de wereldeconomie te handhaven. De bedrijven staan dus voor de uitdaging om hun zittende personeel te laten meegroeien in die ontwikkelingen, zodat zij productief kunnen blijven. Er is een grote behoefte aan goed opgeleid, personeel met de juiste kennis en competenties om in deze gerobotiseerde omgeving aan de slag te kunnen. Er ontstaan nieuwe beroepen als robotoperator, -programmeur en -engineer. Beroepen waar op dit moment geen voldoende toegesneden opleiding voor bestaat in het Nederlandse beroepsonderwijs. Het keuzedeel is opgebouwd uit een aantal realistische bedrijfscasussen waarbij alle zaken aan de orde komen waar een robot operator / robot technicus mee te maken kan krijgen. Het lesmateriaal en de onderliggende kennis en vaardigheden zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Hierbij is rekening gehouden met de diverse types en merken robots en de zeer diverse toepassingen waarvoor industriële robots worden ingezet. Naast de dagelijkse handelingen omtrent het in gebruik stellen en onderhouden van het robot systeem wordt er ook aandacht besteed aan veiligheid, veilig werken, communicatie en protocollen. Met het gecertificeerde keuzedeel industriële robotica komen we tegemoet aan de wens van de bedrijven om hun personeel inzetbaar te houden in de gerobotiseerde werkomgeving. Bovendien vormt dit de mogelijkheid om toekomstig personeel een hoogwaardige opleiding te geven indien specifieke kennis ontbreekt.

Kerntaken en Werkprocessen
Complexiteit
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Vakkennis en vaardigheden
Bedient het robotsysteem
Voert onderhoud uit aan het robotsysteem
Past een bestaand robotsysteem aan
Gekoppelde kwalificaties
Crebo Kwalificatie Dossier Niveau Inschrijven tot
25586 Allround machineoperator houttechniek Industrieel produceren met hout 3 -
25926 Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer Meubels en (scheeps)interieurs maken 3 -
25017 Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer Meubels en (scheeps)interieurs maken 3 -
25585 Allround montagemedewerker houttechniek Industrieel produceren met hout 3 -
25007 Allround montagemedewerker industrieel produceren met hout Industrieel produceren met hout 3 -
25007 Allround montagemedewerker industrieel produceren met hout Industrieel produceren met hout 3 -
25345 Allround operationeel technicus Operationele Techniek 4 -
25345 Allround operationeel technicus Operationele Techniek 4 -
25296 Commercieel technicus engineering Middenkader Engineering 4 -
25920 Commercieel technicus engineering Engineering 4 -