Scheepsreparatie en -modificatie

Code SBU Aard van keuzedeel Geldig vanaf Geldig tot Certificaten Beroepsvereisten
K1196 480 Verdiepend 13-11-2020 - Ja Nee

Het keuzedeel Scheepsreparatie en –modificatie gaat over het uitvoeren van scheepsreparatie en modificatiewerkzaamheden aan zeeschepen, maritieme schepen, kleine en grote jachten, binnenschepen en speciale schepen. Ook biedt het keuzedeel kennis en vaardigheden die specifiek van toepassing zijn voor de metaalproductenindustrie en de sectoren scheepsbouw en maritiem Nederland. De beginnend beroepsbeoefenaar kan met dit keuzedeel reparaties en modificaties uitvoeren aan o.a. metalen casco’s of metalen onderdelen van vaartuigen en diverse drijvende objecten.

Het keuzedeel is geschikt voor, werkenden en werkzoekenden met een mbo-diploma Constructiewerker of Allround constructiewerker op niveau 2, 3 en/of 4 in de metaalbewerking. Ook nieuwe medewerkers die willen werken in de scheepsreparatie en -modificatie zonder dat zij beschikken over een vakdiploma in de metaalbewerking hebben, komen in aanmerking.

De kwalificaties Scheepsmetaalbewerker (niveau 2) en Scheepsbouwer (niveau 3) maken deel uit van het kwalificatiedossier Metaalbewerken. Deze kwalificaties hebben een gemeenschappelijke basis met de kwalificaties Constructiewerker en Allround constructiewerk die ook deel uitmaken van het kwalificatiedossier Metaalbewerken. Dit leidt ertoe dat de meeste studenten kiezen voor de laatste twee kwalificaties en zij stromen uit zonder de vakspecifieke kennis en vaardigheden die de Scheeps- en jachtbouwsector vereist van de vakman/vrouw. Ook het feit dat de kwalificaties Scheepsmetaalbewerker en Scheepbouwer slechts op twee plaatsen in het land worden gegeven, levert een te beperkte uitstroom om in de behoefte van de arbeidsmarkt te voorzien. Door de vakspecifieke kennis en vaardigheden van de scheepsmetaalbewerker en de scheepsbouwer expliciet samen onder te brengen in een keuzedeel kunnen meerdere scholen/opleidingsinstanties (Netherlands Maritime Technology ROC Friese Poort, TB Shipyards Kampen, Damen Shipyards Group, Metaal- en Scheepsbouw Opleidingen (MSO) Groningen Scheepswerf Slob) naar behoefte van de arbeidsmarkt het keuzedeel aanbieden. De Scheeps- en jachtbouwsector schat de scholingsbehoefte op ruim 200 voor de komende drie tot vijf jaar. Deze inschatting is op basis van de verwachte vervangingsvraag voor uitstromende medewerkers, en instroom van nieuwe medewerkers met of zonder aantoonbare vakdiploma/opleiding in de metaalbewerking.

Na het behalen van het certificaat voor dit keuzedeel zijn de medewerkers zelfstandig en breder inzetbaar in de sector scheeps- & jachtbouwconstructie voor werkzaamheden op het vakgebied van metaalbewerking. Het betreft sectorspecifieke werkzaamheden zoals, reparatie/modificatie van metalen casco’s of metalen onderdelen van vaartuigen en drijvende objecten. De certificaathouder beschikt over de nodige verdiepende specialistische kennis en vaardigheden om deze werkzaamheden zelfstandig uit te voeren aan zeeschepen, marineschepen, kleine en grote jachten, binnenschepen en speciale schepen.

Toon eerdere overlapchecks Verberg eerdere overlapchecks
Geen overlap
Ondoelmatige overlap
Code Titel Resultaat
Doe de overlapcheck voor dit keuzedeel

Er is geen kwalificatie gevonden.

Er is sprake van ondoelmatige overlap.
Is er overlap?
Overlappende werkprocessen
Niveau complexiteit
Niveau verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Overlap vakkennis en vaardigheden
Niveau vakkennis en vaardigheden
Omvang vakkennis en vaardigheden
Er bestaat al een door de minister vastgestelde koppeling tussen deze kwalificatie en dit keuzedeel.
Er is geen overlap informatie gevonden.

Vul onderstaande gegevens in om een check uit te laten voeren door de Toetsingskamer.

Uw aanvraag is succesvol verwerkt. U ontvangt bericht als de check gereed is. Het aantal aanvragen voor een overlapcheck is onverwacht fors toegenomen. Het is niet uitgesloten dat dit tot vertraging zal leiden bij het verwerken van de aanvragen. De Toetsingskamer SBB stelt alles in het werk om aanvragen zo snel mogelijk te verwerken.

Er is een fout opgetreden bij het versturen van uw verzoek naar de beheerder, probeer het later nog een keer.

Er is (nog) geen leermiddel beschikbaar in de leermiddelen catalogus. Wilt u ook uw leermiddelen zichtbaar hebben in dit register? Ga dan naar het Koppelpunt Catalogusinformatie van Kennisnet.

Kerntaken en Werkprocessen
Complexiteit
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Vakkennis en vaardigheden
Bereidt reparatie- of modificatiewerkzaamheden voor
Voert reparatie of modificatiewerkzaamheden uit
Meet, controleert en test reparatie- of modificatiewerkzaamheden
Rondt reparatie- of modificatiewerkzaamheden af
Ontwikkeld voor kwalificatie(s)
Crebo Kwalificatie Dossier Niveau
25286 Allround constructiewerker Metaalbewerken 3 -
25291 Constructiewerker Metaalbewerken 2 -
25297 Technicus engineering Middenkader Engineering 4 -